itQ:n hashtag-työkalu

Taivutusliitteet kiinni hashtagiin – ilman rumaa kikkailua.

Kirjoita viesti, teen temput

Kismittääkö, kun twiittien hashtageissa pitää kikkailla, jotta saisi tagin perusmuodossa, mutta lauserakenne vaatii taivutettua muotoa? Näyttääkö väenvängällä taivutetut #hashtag:it #paha'lta? Niin minustakin, joten tein tällaisen työkalun. Työkalu tekee hashtageistasi perusmuodossa toimivia, mutta taivutusliitteen sisältäviä. Toisin sanoen #hashtag:ista hashtagiin – toimii myös @käyttäjänimille.

Kirjoita Twitter-viesti alle ja napsauta Taio&postaa Twitteriin (tai paina Alt+P). Niin helppoa se on. Facebookkiin postattaessa klikkaa Tee taikasi -painiketta, ja kopioi muunnettu teksti itse.

Erota taivutusmuoto hashtageista ja käyttäjänimistä kaksoispisteellä ":". Älä käytä muita merkkejä välissä.

140 merkkiä jäljellä.

Kysymyksiä ja vastauksia

Miten se toimii?
Kirjoitettuasi haluamasi tviitin tekstilaatikkoon ja painettuasi sen alla olevaa painiketta selaimesi muuttaa #hashtageissa ja @käyttäjänimissä olevat kaksoispisteet näkymättömäksi Zero Width Space -merkiksi (U+200B). Twitter pitää tätä merkkiä välimerkkinä, ja erottaa näin taivutusmuodon rungosta.
Mutta haluaisin käyttää kaksoispistettä muualla viestissä. Mitä teen?
Voit käyttää kaksoispistettä muissa kuin käyttäjänimissä ja hashtageissa normaalisti. Työkalu osaa tunnistaa hashtagit ja käyttäjänimet muista sanoista, eikä koske kuin "oikeisiin" kaksoispisteisiin. Tarkkaan ottaen haussa käytetään säännöllistä lauseketta /([#@][A-Za-z0-9_À-ÿ]+):([A-Za-z0-9_À-ÿ]+)/g .
Toimiiko tämä myös Facebookin kanssa, nyt kun sielläkin on hashtagit?
Toimii, mutta automaattisesti ei voi postata. Klikkaa Tee temput -painiketta, ja kopioi käsin teksti Facebookkiin. @käyttäjänimet eivät toimi kuten Twitterissä, joten suosittelen välttämään niiden käyttöä. Merkkilaskuria ei tarvitse tietenkään noudattaa Facebookkiin postatessa.
Miksei Facebookkiin voi postata suoraan?
Facebookilla ei ole samanlaista, suoran postauksen mahdollistavaa, rajapintaa tarjolla kuin Twitterillä. Jos joku tietää tavan, jolla voisi antaa käyttäjälle mahdollisuuden postata seinälleen ilman linkkiroskaamista, saa minulle asiasta ilmoittaa.
Lähetetäänkö viestini itQ:n palvelimelle?
Ei. Koko operaatio tapahtuu selaimessasi JavaScript-kielen avulla.
Mitä eroa noilla painikkeilla on?
Tee taikasi -painike tekee ainoastaan muunnon, joten voit esikatsella viestiäsi ennen lähettämistä, sekä halutessasi tehdä muutoksia. Voit vaikkapa lisätä hashtageja ja tehdä muunnon uudelleen. Taio&postaa... -painikkeet muuntavat tekstin ja lähettävät sen saman tien valittuun palveluun. Sinun pitää tämän jälkeen vielä vahvistaa postauksesi.
Mitenkäs sellaiset taivutusmuodot, joilla ei ole perusmuotoista runkoa?
Tällaisten sanojen (esim. "#makkaroita" tai " @johanneksen") muuttaminen ei ole mielekästä. Jos kuitenkin välttämättä haluat, voit käyttää merkintätapaa "#makkara¤oita", jonka työkalu muuntaa muotoon #makkara​̷͜oita. Välimerkkinä siis valuuttasymboli ¤, joka löytyy suomalaisesta asettelusta Shift+4:sta. Rumaltahan se näyttää, ja parempia ideoita otetaan vastaan.
Miksi joskus rivinvaihto sattuu #hashtag
in ja sen taivutusliitteen väliin?
Hashtagin ja taivutusliitteen välissä oleva näkymätön erotinmerkki on periaatteessa välilyönti, ja selaimen näkökulmasta siis kelvollinen rivinvaihtopaikka. Versiossa 1.3.9 ja ja aiemmissa erotinmerkkinä oli Zero Width Joiner (U+200D), jonka kanssa tätä ongelmaa ei ollut, mutta sen sijaan jotkin selaimet näyttivät näkymättömäksi tarkoitetun merkin laatikkona. Ehdotuksia nykyistä kompromissiä paremmasta ratkaisusta otetaan vastaan.
Se meni rikki. Mitäs nyt?
Haluaisin tässä vaiheessa muistuttaa, että tämä työkalu tarjotaan ilman minkään valtakunnan takuuta. Palautetta voi kuitenkin antaa, kts. seuraava kysymys.
Kuinka voin kiittää hienosta työkalusta? Minne muut palautteet?
Löydät minut Twitteristä käyttäjänimellä @kingi89. Esimerkiksi seuraavanlainen tviitti olisi kiva: "Kiitos @kingi89:lle hienosta #hashtag​työkalusta. http://erikois.itq.fi/hashtag".